1. Η γυάλα
Επιλέξτε μία βολική και άνετη γυάλα. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες φιλοξενίας του ενυδρείου σας. Τοποθετείτε μέσα στη γυάλα σας όσα ψάρια αντιστοιχούν στα λίτρα νερού και ποτέ περισσότερα. Όσο κι αν σας γοητεύει ο μεγάλος πληθυσμός ψαριών, αν βάλετε μεγαλύτερο αριθμό από τον κανονικό μέσα στο ενυδρείο σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα στρεσάρετε υπερβολικά κι αυτό σταδιακά θα οδηγήσει σε απώλειες.Θα πρέπει να έχει καλό μέγεθος – βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή επιφάνεια για να απορροφηθεί το οξυγόνο. προτιμώντας φαρδύτερο ενυδρείο παρά ψηλότερο – έτσι θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου στο νερό Τα ψάρια πρέπει να έχουν χώρο για να κολυμπήσουν. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά αξεσουάρ για να γίνει πιο όμορφο και παιχνιδιάρικο.
2. Τα αξεσουάρ
Υπάρχουν βασικά αντικείμενα που πρέπει να συμπεριληφθούν κατά την αγορά μιας γυάλας. Μια αερόπετρα ή αντλία κρατά το νερό οξυγονωμένο βάζοντας μέσα φυσαλίδες. Ένα φίλτρο διατηρεί το νερό καθαρό αφαιρώντας επιβλαβείς χημικές ουσίες και απόβλητα.
Το χαλίκι καλύπτει το κάτω μέρος της δεξαμενής και είναι ένας τόπος αναπαραγωγής για καλά βακτήρια. Τα πραγματικά φυτά βοηθούν στη διάσπαση των τοξινών και μειώνουν την ανάπτυξη των φυκιών. Προσθέστε μερικά διακοσμητικά. Τα χρυσόψαρα είναι ζωηρά και ενεργητικά. Επιλέξτε μια διακόσμηση στην οποία τα ψάρια μπορούν να κολυμπήσουν και να “κρυφτούν”. Μην αγοράζετε αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να βλάψουν το χρυσόψαρο σας.
3. Δημιουργήστε ένα οικείο περιβάλλον
Προετοιμάστε τη γυάλα – καθαρίστε την με ξύδι κατα προτίμηση και ξεπλύντε καλά. Προσθέστε όλα τα αξεσουάρ και μετά το νερό. Το νερό πρέπει να μείνει για λίγες μέρες, για να φτάσει σε σταθερή θερμοκρασία. Προσέχετε πολύ τη θερμοκρασία του νερού στο ενυδρείο με τα χρυσόψαρα σας. Είναι καλύτερα να την αφήνετε να προσαρμόζεται μόνη της, ανάλογα με την εποχή. Τα χρυσόψαρα δεν τα πάνε καθόλου καλά με θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 24 βαθμούς Κελσίου, γι’αυτό τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού επιδιώξτε το ενυδρείο τους να βρίσκεται σε χώρο που κλιματίζεται ικανοποιητικά.Τα χρυσόψαρα, όταν διατηρούνται στο σκοτάδι, αποχρωματίζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χρωστικές ουσίες στα κύτταρα, είναι παρόμοιες με τις χρωστικές ουσίες του ανθρώπου, οι οποίες προκαλούν το μαύρισμα και το χρώμα. Ως εκ τούτου, στα χρυσόψαρα εσωτερικού χώρου θα πρέπει να εγκατασταθεί ηλεκτρικός φωτισμός. Επίσης, το ενυδρείο μπορεί να τοποθετηθεί σε φυσικό φως, εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
4. Το νερό
Εκτός από τη διακόσμηση, μέλημά σας είναι η εξασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης. Το νερό είναι το βασικό συστατικό για την φροντίδα ενός χρυσόψαρου. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό φίλτρο, ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου σας. Πρέπει να είστε απόλυτα σίγουρος ότι καλύπτει επαρκώς τα λίτρα της γυάλας καθώς ένα μικρό φίλτρο που δεν μπορεί να καθαρίσει το νερό τόσο καλά όσο επιβάλλεται για το περιβάλλον των χρυσόψαρων, θα οδηγήσει σταδιακά στην απώλεια τους.Επειδή όμως τα χρυσόψαρα βρωμίζουν σε μεγάλη συχνότητα και ποσότητα, θα χρειαστεί μια φορά την εβδομάδα να αλλάζετε κάποιο ποσοστό του νερού. Το βρώμικο νερό στην κυριολεξία θα τα δηλητηριάσει. Περίπου το ένα τρίτο του νερού πρέπει να αντικατασταθεί. Οι μικρές αλλαγές είναι εκείνες που δεν ταράζουν πολύ τη ψυχολογία των ψαριών άρα είναι και προτιμότερες. Συν το γεγονός ότι αν κάνετε συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας νερού, δεν χρειάζεται να βγάζετε τα χρυσόψαρα από το ενυδρείο, άρα δεν θα αγχωθούν.
Σε κάθε αλλαγή νερού, προσθέτετε αντιχλώριο το οποίο εξουδετερώνει το χλώριο, τη χλωραμίνη και τα λοιπά βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στο νερό της βρύσης. Θυμηθείτε να αφήσετε το νερό αντικατάστασης να σταθεί για τουλάχιστον μια μέρα για να διαλυθεί το χλώριο. Συνιστάται να πραγματοποιείτε αρκετά συχνά μετρήσεις των παραμέτρων του νερού, με υγρά τεστ σας, όπως τεστ αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών αλάτων, μέτρηση του ΡΗ κτλ. Tip: Τα χρυσόψαρα λατρεύουν νερό με ΡΗ 7-8 και μέτρια σκληρότητα.
5. Καθαριότητα
Διατηρήστε τη δεξαμενή καθαρή. Καθαρίζετε τακτικά τη γυάλα. Αφαιρέστε όλα τα εξαρτήματα, καθαρίστε κάθε βρωμιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μια σκούπα βυθού για να καθαρίσετε τα χαλίκια από ακαθαρσίες.
6. Η τροφή
Σε αντίθεση με εμάς, πρέπει να ταΐζονται μια φορά την ημέρα. Μπορείτε να αγοράσετε φαγητό σε pet shop. Δώστε στο ψάρι κάποια ποικιλία, ταΐζοντάς του και τις νιφάδες και τους κόκκους. Προσοχή: Δεν έχουν μέτρο στην ποσότητα και μπορούν να φάνε μεγάλη ποσότητα και να πεθάνουν, η ποσότητα θα πρέπει να είναι η κατάλληλη και σε μικρή ποσότητα. Επειδή τα χρυσόψαρα είναι λαίμαργα, να γνωρίζετε πως εάν τα ταΐζετε περισσότερες από δύο φορές την ημέρα τους κάνετε κακό, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία τους. Επίσης, επιλέγετε ειδική τροφή για χρυσόψαρα όχι ανθρώπινη τροφή.
7. Ασφάλεια
Κρατήστε τα ψάρια σας ασφαλή. Μην ψεκάζετε εντομοαπωθητικά στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η γυάλα σας. Αυτό μπορεί να δηλητηριάσει τα ψάρια σας. Μην χρησιμοποιείτε μέταλλα στη δεξαμενή σας – το μέταλλο διαλύεται και μπορεί να δηλητηριάσει τα ψαράκια σας. Αντικείμενα από παραλίες και λίμνες μεταφέρουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Το χτύπημα στο γυαλί και οι ξαφνικοί δυνατοί θόρυβοι μπορεί να αγχώσουν τα χρυσόψαρά σας. Τα χρυσόψαρα δεν πρέπει να τα πιάνουμε, διότι αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση της γλοιώδους επίστρωση του σώματος τους και έτσι εκτίθεται το δέρμα τους σε βακτηριακές λοίμωξεις. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των ψαριών.
8. Σημάδια αρρώστιας
Δώστε μεγάλη προσοχή στα ψάρια σας. Εξοικειωθείτε με την κανονική του συμπεριφορά, αυτό θα σας διευκολύνει να παρατηρήσετε πότε κάτι δεν πάει καλά. Ένα τρεμάμενο σώμα, το συνεχές ξύσιμο σε αντικείμενα στη δεξαμενή, το λαχανί στην επιφάνεια και το ασυνήθιστο κολύμπι είναι σημάδια ότι το ψάρι σας μπορεί να είναι άρρωστο. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι: δυσκοιλιότητα, μύκητες, σήψη πτερυγίων, σκουλήκι και ψείρες. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που αγοράζονται από pet shop.
Με τη σωστή φροντίδα, ακολουθώντας δηλαδή αρκετές από τις παραπάνω συμβουλές, το χρυσόψαρό σας μπορεί να ζήσει πάνω από 20 χρόνια! Τα ψάρια μας για να ζήσουν μεγάλο διάστημα θα πρέπει να αποκτήσουν ένα «σωστό σπίτι».