Η υγεία οποιουδήποτε ζώου αποτελεί το βασικό όρο για την επιτυχία της ανατροφής του. Ένα άρρωστο σκυλί γίνεται φορέας διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών. Η αρρώστια του σκύλου προκαλεί στεναχώριες, αλλά και απρόοπτα έξοδα που χρειάζονται για την θεραπεία του. Επομένως, η προφύλαξη, η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η καθαριότητά του παίζουν σημαντικό ρόλο.
Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του ιδιοκτήτη ενός σκύλου είναι η αποπαρασίτωση του. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη παράσιτων σκύλου, ξεχωρίζονται σε εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα.
Εσωτερικά Παράσιτα
Εντερικά παράσιτα
Τα εντερικά παράσιτα ή αλλιώς “σκουλήκια” αυτά διακρίνονται στα κεστώδη, όπως οι ταινίες (dipylidium caninum) και ο εχινόκοκκος, και τα νηματώδη όπως τα αγκυλοστόματα, οι ασκαρίδες (Toxocara canis, Toxoscaris leonina) και ο Trichuris vulpis.
Εξωτερικά παράσιτα
Στην κατηγορία των εξωτερικών παρασίτων ανήκουν τα παρακάτω:
-
- κρότωνες (τσιμπούρια)
-
- ψύλλοι
-
- ακάρεα (που προκαλούν ψώρα)
-
- ψείρες
Τέλος, θα πρέπει να γίνει αναφορά μεμονωμένα στο παράσιτο Dirofilaria immitis, το οποίο προκαλεί τη διροφιλαρίωση, νόσο εξίσου συχνή και σοβαρή με την λεϊσμανίωση.
Θεραπεία για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα
Η θεραπεία ενός σκύλου μπορεί να ξεκινήσει από τη δεύτερη εβδομάδα γέννησης του για όλη την διάρκεια της ζωής του.
Θα πρέπει να θυμόμαστε, πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις ασθένεις-αρρώστιες του σκύλου μας είναι, να φροντίζουμε για την σωστή αποπαρασίτωση του. Επικοινώνησε μαζί μας, σχετικά με την καταλληλότερη αποπαρασιτική θεραπεία για τον δικό σου σκύλο.